dinsdag 1 januari 2013

Galstenen voorkomen

Ongeveer 15 procent van de bevolking heeft galstenen.
Veel mensen hebben galstenen zonder het te weten.
Kleinere galstenen verlaten ongemerkt met de ontlasting van het lichaam.






Rol van de voeding


Voeding draagt bij aan het ontstaan van galstenen.
Bepaalde voedingsstoffen kunnen zorgen voor het vloeibaar houden van de gal en andere stoffen juist niet.
Geraffineerde (enkelvoudige) suikers vergroten niet alleen de kans op overgewicht, maar ook die van insulineresistentie.
Bij insulineresistentie worden vaker galstenen aangetroffen.
Dit geldt ook voor verzadigde dierlijke vetten, transvetten en gedeeltelijke gehydrogeneerde plantaardige oliën.
Te weinig omega 3 vetzuren geven verhoogde triglyceriden (bepaalde vetten in het bloed) en dit geeft toegenomen cholesterolproductie in gal en een verminderde galblaascontractie.


Omega 3 geeft meer gal

Visolie suppletie verhoogt de galzuurproductie en zorgt niet alleen voor een betere galblaascontractie, maar verlaagt ook de triglyceriden (bepaald vet in bloed).
Daarnaast zorgt visolie voor verlaging van de productie van slijm (glycoproteïnen) door de galblaaswand.
Slijmvorming in de galblaas geeft een vergrote kans op de vorming van galstenen.
Arachidonzuur (vetzuur) wordt vaker gezien in de gal van mensen met galstenen.
Arachidonzuur (vlees) geeft ontstekingsreacties met als gevolg meer kans op galstenen.

Een dieet wat minder kans op ontstekingen geeft bestaat o.a. uit extra knoflook, geelwortel, veel fruit en groenten, voldoende vitamine D, voldoende vezels, suikervrij, ruime omega 3, gember, olijfolie, advocado en groene thee.
Het elimineren van voedslreacties (o.a. IgG) geeft ook minder kans op galstenen

Verschillende typen vezels

Onoplosbare vezels uit volle granen (haver), peulvruchten, zaden (lijnzaad) en noten (walnoten) en oplosbare vezels (insuline) verlagen het totale - en het LDL cholesterolgehalte.
Ze stimuleren de omzetting van cholesterol aanmaak in galzuren, remmen de cholesterol aanmaak in de lever, verlagen de triglyceriden en verhogen de insuline gevoeligheid.
Allemaal effecten die bijdragen aan minder kans op galstenen.
Daarnaast versnellen ze de darmpassage waardoor er minder secundaire galzouten worden gevormd.
Dit geeft weer meer cholesterol verzadiging in de gal en dus minder galstenen.
Onvoldoende plantaardige eiwitten leidt tot verhoging van triglyceriden.
Plantaardige eiwitten hebben een remmende effect op kristallisatie van cholesterol.

                                                                                            





Geen opmerkingen:

Een reactie posten